Terrazzogulv installeret på hospital

Spørg eksperten: Sådan får du miljørigtige gulve i alle farver

Et interview med Casey Ball, global markedsdirektør for gulvbelægning, føde- og drikkevarebranchen og medicinalindustrien, Sherwin-Williams Protective & Marine

Find denne artikel på side 8 i vores nye specialudgivelse, Market Pulse - Advancements in Coatings Technology, der indeholder sidste nyt om branchetrends og aktivt lederskab.

Læs Market Pulse

Sp.     Hvordan kan harpiksgulvsystemer bidrage til et miljørigtigt bygningsdesign?

Sv.     Forskellige gulve giver en række miljøvenlige funktioner, herunder brugen af genbrugsmaterialer og bæredygtige råmaterialer eller produktion uden brug af flygtige organiske forbindelser (VOC'er). Men mange specifikationsansvarlige er måske ikke klar over, at harpiksgulvsystemer passer ind i den "miljøvenlige" kategori – og ret godt – til trods for, at de starter som en væske og hærder til et fast materiale. Faktisk har mange harpiksgulvsystemer en lavere miljøpåvirkning sammenlignet med tæpper, luksusvinylfliser, hårdt træ og andre materialer, baseret på deres livscyklusanalyser (LCA'er). Denne egenskab bliver endnu vigtigere, efterhånden som bygningsejere i stigende grad stræber efter at differentiere sig gennem et mere miljøvenligt design.

Sp.     Hvordan fungerer mere miljøvenlige harpiksgulvsystemer?

Sv.     Nogle specifikationsansvarlige tror måske, at miljøvenlige gulvbelægninger ikke fungerer lige så godt som deres forgængere med hensyn til holdbarhed, anvendelseskarakteristika og æstetik. De konkluderer eventuelt, at fjernelse af opløsningsmidler for eksempel har en negativ indvirkning på ydeevnen. Dette er ikke sandt. Et godt eksempel er vore dages vandbaserede gulvsystemer, der fungerer lige så godt – hvis ikke bedre – end opløsningsmiddelbaserede systemer, mens de reducerer VOC'er, muliggør nemmere anvendelse, reducerer driftsafbrydelsen og holder længe.

I jagten på statussen som LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) er der fokus på at opnå så mange point som muligt. Overraskende nok kan valget af harpiksgulvsystemer bidrage til opnåelse af op til fem LEED v4.1-point – eller 12,5 % af de 40 point, som kræves til LEED-basiscertificering af erhvervslokaler.

Casey Ball

Global markedsdirektør, Sherwin-Williams, Protective & Marine

 

Sp.     Hvilke fremskridt gør gulvbelægninger mere miljøvenlige?

Sv.     Det er vigtigt at undgå udledning af opløsningsmidler men stadig opretholde den høje ydeevne. For eksempel hjælper vandbaserede og andre gulvbelægninger med et lavt niveau af eller slet ingen VOC’er med at forbedre den indendørs luftkvalitet og kan muliggøre gulvinstallationer i områder, hvor mennesker færdes, med minimal eller ingen inddæmning og filtrering. Sådanne formler medfører lave servicetidsomkostninger på grund af deres lange holdbarhed. Jo længere gulvet holder, jo mindre er den potentielle LCA baseret på affaldsreduktioner, fordi man ikke behøver at fjerne det gamle materiale, samt gennem de energi- og miljømæssige besparelser, der opnås ved ikke at skulle fremstille, pakke, sende og støbe nye produkter.

Sp.     Kan gulvbelægning bidrage til, at en bygning opnår LEED®-status?

A.     I jagten på statussen som LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) er der fokus på at opnå så mange point som muligt. Overraskende nok kan valget af harpiksgulvsystemer bidrage til opnåelse af op til fem LEED v4.1-point – eller 12,5 % af de 40 point, som kræves til LEED-basiscertificering af erhvervslokaler. Reglerne er for detaljerede til at beskrive her, men interessenter bør samarbejde med leverandørerne for omhyggeligt at specificere gulvsystemerne for at kunne drage fordel af de væsentlige, potentielle gevinster ved LEED-certificering.

Sp.     Kan specifikationsansvarlige forbedre bæredygtigheden yderligere i deres gulvvalg?

Sv.     LEED-kvalifikationer bidrager til at tage et stort skridt hen mod mere miljøvenlige gulvspecifikationer. Men alle gulve, der opfylder visse kvalifikationer, har samme potentielle LEED-point-kvalifikation. Der er ingen bonuspoint for brug af mere miljøvenlige produkter. Men de specifikationsansvarlige kan selv vælge at tage dette skridt ved at se nærmere på sammensætningen af hver option. For eksempel kan de oplysninger, der er tilgængelige i miljøprodukterklæringer (EPD'er) fra producenterne, hjælpe de specifikationsansvarlige med at afgøre, hvilke af de mange gulvmuligheder, der har den laveste miljøpåvirkning baseret på deres LCA. At vælge de mest miljøvenlige muligheder kan skabe stolthed hos de specifikationsansvarlige og være en markedsføringsmulighed for bygningsejere, fordi de gør mere, end hvad LEED kræver.


Farveressourcer

Opdag gulvpaletter, aggregerede design og farvetrends.

FÅ MERE AT VIDE

Produktopslag

Få mere at vide om vores innovative belægninger til en lang række brancher.

FIND ET SYSTEM

Lad os tage en snak

Vi vil meget gerne diskutere dine behov for holdbare løsninger til harpiksgulve.

KONTAKT OS
Tilbage til toppen