Miljövarudeklarationer för golvbeläggningar

En oberoende miljövarudeklaration är en erkänd metod för att objektivt jämföra en produkt med andra produkter i samma funktionskategori med avseende på miljöpåverkan. 

Miljövänligt golv med låg miljöpåverkan

En miljövarudeklaration beskriver produktens miljöpåverkan under hela livscykeln.  Den redovisar effekterna i olika kategorier som t.ex. global uppvärmningspotential (GWP), försurningspotential, smogbildningspotential m.m.

Innan en miljövarudeklaration kan sammanställas måste produktens produktkategoriregel (Product Category Rule, PCR) bestämmas. Denna avgör hur miljökriterierna ska mätas för produkter i en viss kategori. Dessa regler är vägledande vid upprättande av livscykelanalyser enligt ISO-standard. Det finns hundratals produktkategoriregler för olika produkttyper, inom allt från kylskåp till betong och Sherwin-Williams högkvalitativa golvbeläggningar tillhör kategorin färger (Architectural Coatings).  Där anges att livscykelanalysen som uppfyller denna produktkategoriregel ska åtminstone visa potentiell miljöpåverkan från varje fas i produktens livscykel eller möjlig produktförbättring under hela produktlivscykeln. Produktlivscykelanalysen ska presenteras så att den är läsbar för allmänheten eller för internt företagsbruk.

Denna fullständiga kvantifiering innefattar alla faser från produktion eller utvinning av råmaterial, tillverkning, förpackning, distribution, detaljhandel, användning till kassation. Detta är dock bara det inledande steget i upprättandet av en fullständig analys. Inmatad och uthämtad data, så kallade livscykelinventeringar, används till matematiska modeller för analys av produktens miojöpåverkan. Denna påverkan beräknas sedan i LCA och analyseras på en tregradig skala: lokalt, regionalt och globalt. Denna påverkan kan inkludera klimatförändringar (koldioxidavtryck), ekologiskt avtryck, vattenavtryck, humantoxicitet, energiavtryck och deponianvändning.

Livscykelanalyser kan redovisas på ett antal olika sätt, och presenteras som olika varianter. De vanligaste bedömningsvarianterna är:

  • Vagga-till-grav är en fullständig livscykelanalys som omfattar alla livscykelns faser.
  • Vagga-till-grind är en livscykelanalys som endast omfattar faserna råvaruutvinning, produktion, tillverkning, förpackning och transport. Den bedömer endast aktiviteter i fråga och inkluderar inte distribution, slutanvändning och kassering.
  • Vagga-till-vagga, är vanligtvis en vagga-till-grav-analys, där den sista fasen av produktens livslängd är återvinning, vilket innebär att produkten inte kasseras efter livslängden.

För Sherwin-Williams högkvalitativa golvbeläggningar används vagga-till-grav-analyser för miljödeklarationerna baserat på produktkategorireglerna för färger.

En av de viktigaste produktindikatorerna för härdplast golvbeläggningar är god vidhäftning mot betongunderlag vid korrekt installation. Den viktigaste garantiaspekten för härdplast golvbeläggningar är materialets faktiska vidhäftning till underlaget. Denna försäkran bygger på att den härdplast golvbeläggningen blir en del av byggnaden på samma sätt som betongplattan. Det kommer aldrig att behöva tas bort och transporteras till avfallsdeponi. Om byggnaden av någon anledning övergår till annan användning och en härdplast golvbeläggning behöver bytas ut, kan det utföras genom underarbete av massgolvbeläggning följt av applicering av ett nytt i en annan kulor och struktur, eller beläggning av ett golv i annat material, t.ex. vinyl, klinker eller matta. Ett hartsgolv kommer aldrig att behöva grävas upp och tas bort på samma sätt som ett uttjänt vinyl- eller klinkersystem måste brytas upp och transporteras till avfallsdeponi. 


Färgresurser

Upptäck golvpaletter, sammanställda interiörer och färgtrender.

LÄS MER

Produktvisning

Läs mer om våra innovativa ytbehandlingar för en mängd olika branscher.

HITTA ETT FÄRGSYSTEM

Prata med oss

Vi diskuterar gärna dina behov av hållbara hartsbaserade golvsytbehandling.

KONTAKTA OSS
Åter till början