Terrazzogolv installerat på sjukhus

Fråga experten: Få ”gröna” golv i vilken färg som helst

En intervju med Casey Ball, global marknadschef – golv, livsmedel och läkemedel, Sherwin-Williams Protective & Marine

Du hittar artikeln på sidan 8 i vår nya anpassade publikation Marknadspuls - Framsteg inom behandlingsteknik med branschtrender och tankeledarskap.

Ta pulsen på marknaden

F:     Hur kan hartsbaserade golvsystem bidra till miljövänlig byggnadsdesign?

A.     Olika golvalternativ har en rad olika miljövänliga egenskaper, tack vare återvunnet innehåll och hållbara råvaror samt avsaknad av flyktiga organiska föreningar (Volatile Organic Compounds, VOC). Men, många specialister kanske inte inser att hartsbaserade golvsystem passar ganska bra in i den "gröna" kategorin – trots att de först är en vätska som sedan härdar till ett fast material. Faktum är att många hartsbaserade golvsystem erbjuder en lägre miljöpåverkan än mattor, lyxiga vinylplattor, hårda träslag eller andra alternativ, baserat på livscykelanalyser (Life Cycle Analyses, LCA). Denna egenskap blir allt viktigare när fastighetsägare strävar efter att differentiera sina fastigheter genom grönare design.

F:     Hur fungerar gröna hartsbaserade golvsystem?

A.     Vissa specificerare kanske tror att gröna golvbeläggningar inte kan prestera lika bra som sina föregångare när det gäller hållbarhet, appliceringsegenskaper och estetik. De kan t.ex. tro att avlägsnande av lösningsmedel skulle påverka prestandan negativt. Det är inte sant. Ett bra exempel är dagens vattenbaserade golvsystem, som presterar lika bra – om inte bättre – än lösningsmedelsbaserade system samtidigt som de minskar VOC och möjliggör enklare applicering, snabbare återgång till service och långsiktig prestanda.

I strävan efter Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) ligger fokus på att maximera poäng. Förvånansvärt nog kan valet av hartsbaserade golvsystem bidra till upp till fem LEED v4,1 poäng – eller 12,5 % av de 40 poäng som krävs för grundläggande LEED-certifiering för kommersiella utrymmen.

Casey-boll

Global marknadschef, Sherwin-Williams Protective & Marine

 

F:     Vilka framsteg gör golvbehandlingar grönare?

A.     Att reducera utsläpp av lösningsmedel samtidigt som man bibehåller en utökad prestanda är nyckeln. Exempelvis bidrar vattenbaserade och andra golvbehandlingar med låg eller ingen VOC-halt till att förbättra inomhusluftens kvalitet och kan möjliggöra golvinstallationer i bemannade utrymmen med minimal eller ingen luftförorening utan filtrering. Sådana formulor har låga livscykelkostnader på grund av sin långsiktiga hållbarhet. Ju längre golvet håller, desto lägre är dess potentiella LCA baserat på avfallsminskningarna då det gamla materialet inte behöver tas bort och de energi- och miljöbesparingar som uppnås genom att inte behöva tillverka, paketera, frakta och gjuta nya produkter.

F:     Kan golv hjälpa en byggnad att uppnå LEED®-status?

A.     I strävan efter Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) ligger fokus på att maximera poäng. Förvånansvärt nog kan valet av hartsbaserade golvsystem bidra till upp till fem LEED v4,1 poäng – eller 12,5 % av de 40 poäng som krävs för grundläggande LEED-certifiering för kommersiella utrymmen. Reglerna är för detaljerade för att beskrivas här, men intressenter bör samarbeta med leverantörer för att noggrant specificera golvsystem som drar nytta av de betydande potentiella vinsterna med en LEED-certifiering.

F:     Kan specificerare ytterligare förbättra hållbarheten i sina urval av golv?

A.     LEED-kvalifikationer hjälper till att ta ett stort steg mot grönare golvspecifikationer. Alla golvalternativ som uppfyller vissa kvalifikationer har dock samma potentiella LEED-poäng. Du får inga bonuspoäng genom att använda grönare produkter. Ändå kan specifierare ta det steget på egen hand genom att titta närmare på innehållet för varje alternativ. Till exempel kan detaljer som finns i miljövarudeklarationer (Environmental Product Declarations, EPD:er) från tillverkare hjälpa specificerare att avgöra vilka av många golvalternativ som erbjuder den lägsta miljöpåverkan baserat på sin LCA. Att välja de grönaste alternativen kan vara en stolthetsfaktor för specificerare och en marknadsföringsmöjlighet för fastighetsägare genom att gå bortom LEED.

Åter till början