Halkfritt hartsgolv

Kan hartsgolv ge permanenta halkskyddslösningar?

Finns det permanenta halkskyddslösningar för livsmedelsindustrin?

Golvet i industrianläggningar behöver vara lämpligt för den verksamhet som bedrivs. I många industrier, och i synnerhet inom livsmedels- och dryckesindustrin, finns det lagstadgade krav på halkfri textur för att förhindra halkskador hos arbetande personal.

Antihalkprestanda hos ett golvsystem kan bedömas med pendelfriktionstestet (CoF), som antogs av Health and Safety Executive i Storbritannien för några år sedan, som ett pålitligt och robust test för halkbedömning. Testet är också känt som TRRL Pendeltest. Ett värde större än 36, definieras som låg halkpotential och är lätt att uppnå i torra förhållanden – men ofta är krävs detta värde även under våta förhållanden för många anläggningar (som livsmedelsfabriker).

Vad är friktionskoefficienten?

Friktionskoefficient är ett mått på graden av friktion mellan två ytor. Friktion är kraften som utövas av en yta när ett föremål rör sig över den – i detta fall personalen som går över golvet. Ett lågt värde indikerar att kraften som krävs för att halkning ska inträffa är mindre än kraften som krävs när friktionskoefficienten är hög. Släta golv kan verka hala när de är våta, men i praktiken, även om ett lågt CoF-resultat erhålls, kan specialdesignade hartsgolv fortfarande ge halkbeständighet under hela sin livslängd eftersom de utsätts för slitage på grund av aggregat i matrisen av avjämningsmassan.

Vilka egenskaper hos en golvbeläggning påverkar friktionskoefficienten?

En grov yta ger fler kontaktpunkter och ökar koefficienten, vilket minskar tendensen till halka. Strävhet kan uppnås genom att använda hartsgolvsystem med en strukturerad finish. Detta kan uppnås på ett antal sätt, av vilka de flesta involverar inkorporering av ett aggregat i hartsmatrisen. Det kan göras genom manuell spridning av olika mängder aggregat i den våta beläggningen som appliceras på golvet – eller genom att tillsätta aggregat i hartsblandningen, så att den ger önskad yttextur när systemet är installerat.

Det som dessvärre ofta förbises är hur länge golvsystemen bibehåller sin textur som ger ett värde över 36 i våta förhållanden, när de testas med TRRL-utrustningen. Ballastens hårdhet varierar. Ju mjukare ballasten är, desto snabbare kommer den att slitas ner vid användning. Till exempel är aggregat av polymerpärltyp inte särskilt starka och när de används i en beläggning kan de slitas ner relativt snabbt när de utsätts för tung trafik. Rent praktiskt – till exempel i en produktionsenhet med hög beläggning – finns risk för att en beläggning tappar sin struktur och slits ned inom ett år efter att den lagts, och att golvytan får lägre värde vid ett TRRL-test. Det kan skapa en medelhög eller till och med hög halkpotential, särskilt när golvet är vått.

Att möta kundernas förväntningar

När man planerar att använda halksäkra för användning i livsmedelsindustrimiljöer är det viktigt att göra kunden medveten om hur hållbart ett system är och hur länge det kommer att ge rätt förutsättningar. Ett beläggningssystem med hartsstruktur ska säljas och marknadsföras på ett ansvarsfullt sätt, därför kan det inte alltid hävdas vara rätt val som en långsiktig lösning i en tung miljö. I verkligheten kanske lösningen endast tjänar sitt syfte i ett eller två år vid tuffa förhållanden.

Den långsiktiga lösningen för ett hartsgolvsystem i en hårt ansatt miljö med tunga livsmedel bör vara en produkt av screed-typ, oftast med en minsta tjocklek på mellan 6 mm och 9 mm. Dessa avjämningar är extremt hållbara och kan installeras med en ytstruktur för att ge en halkskyddsfinish med en storkorningt aggregat som blandats i formulan. Polyuretanavjämningssystem såsom FasTop™ TG69 är en heltäckande lösning för livsmedelsindustrimiljöer och andra industriella situationer, eftersom de ger hållbarhet; kemisk och termisk chockbeständighet; och låg halkrisk även under våta förhållanden. Dessa system installeras initialt som en enfärgad finish. Det finns åtta standardfärger att välja mellan i Sherwin-Williams sortiment.

En egenskap hos produkten är att texturen ändras med tiden, då högre punkter slits ner av trafik. Polyuretanhartset slits bort på de högre punkterna och exponerar underlaget, vilket visar sig som vita fläckar i den färgade finishen på golvet, vilket ger en ny nivå av dekoration i finishen. Detta blir ännu viktigare för livsmedelsindustri med våta processer i drift. Även om golvet blir jämnare, börjar det fungera på ett annat sätt på grund av skillnader i textur, det ger dock fortfarande en halkfri prestanda.

Detta har påvisats i miljöer såsom fiskmarknader och fiskberedningsanläggningar, där våtnötning har slitit ner system som FasTop TG69 för att ge en jämn finish, i motsats till den strukturerade finishen som uppnåddes när systemet först installerades, men systemet ger fortfarande ett bra halkskydd.

Fallstudie - Hygienisk rengöringsbar halkskyddsfinish

För 10 år sedan installerades FasTop TG69-golvsystem på Billingsgate Market i Londo. Golvet utsätts ständigt för våtnötning – den mest aggressiva typen av nötning. Detta golv hade ursprungligen en skogsgrön färg. Bilder av golvet tagna efter sex år visade att det var mer mellangrönt och med en vit fläck. Golvet fortsatte att ge en säker gångyta med en hygienisk, rengöringsbar finish.

Ett annat exempel på denna halkfria prestanda blev tydlig vid en av Storbritanniens största köttbearbetningsanläggningar i södra England där FasTop TG69 hade använts i över 10 år i en grå färg från Sherwin-Williams standardsortiment. De högre punkterna på golvet har slitits ner och golvet har som förväntat en spräcklig vit finish. Kunden lät lägga en nytt golvyta med TG69 i samma färg som originalet i anslutning till det befintliga området som installerats mer än 10 år tidigare. Efter att ha tagits i bruk blev var det nya området ständigt blött och utsattes för spill av fetter och oljighet. Det nya området upplevdes lite halare än det äldre området. Lösningen i det här fallet var enkel – golventreprenören slipade FasTop TG69 för att förstärka den vitspräckliga jämnare finishen, istället för att invänta naturlig nötning av tung trafik. Detta skapade en bättre halkfri lösning för fabriken. Golvrengöringsprocessen var också viktig för att bibehålla halkskyddet. Detta projekt är ett bra exempel på hur denna polyuretanmassa fungerar, och varför den är en lämplig allsidig, långsiktig lösning för krävande miljöer.

 

Åter till början