Köksdel

Gå tillbaka till grunderna för bästa resingolvprestanda

Utvecklingen inom golv går framåt i snabb takt med material som blir "grönare" genom att använda naturliga vegetabiliska oljor i formuleringar och med anti-mikrobiella fördelar som kan minska risken för bakteriell yttillväxt.

 

Golvfinish inom livsmedels- och dryckesindustrin krävs först och främst för att leverera slitstarka och hållbara ytor som ger en rengörbar hygienisk finish. Sherwin-Williams produktserier såsom FasTop har fokus på hög prestanda samtidigt som de ger ytterligare fördelar, såsom anti-mikrobiella egenskaper. Det bör betonas att dessa fördelar inte är en ersättning för god praxis, såsom regelbunden rengöring. Den här artikeln ger en översikt över rådande grundläggande goda metoder för att sätta standarder inom livsmedelsproduktion.

Att installera rätt ytunderlag är nyckeln

En viktig del av HACCP International (Hazard Analysis and Critical Control Point) principer är att livsmedelsföretag som installerar arbetsytor måste se till att dessa är enkla att rengöra – vilket innebär industrigolv som installeras ska vara halkskyddande och lätta att rengöra.

När rengöringsrutiner och rengöringstekniker planeras för till exempel ett lager eller en tillverkningsanläggning finns det flera viktiga saker att tänka på: från specifikation av golvtyper vid installationsstadiet till kemikalier och utrustning som används under produktionen och även i rengöringsprocessen.

Hartsgolv är gjorda av en rad baspolymerer, som innehåller epoxi och polyuretan — ett brett utbud av ytbehandlingar som kan skräddarsys efter slutanvändarens behov. Ett vanligt problem med hartsgolv är balansen mellan halkbeständighet och rengöringsbarhet. Vissa golvlösningar med inbyggt ballast, som minskar risken för halka, kan också kräva mer intensiv och nötande rengöringsteknik. På samma sätt kommer en matt yta att kräva mer noggrann rengöring än en glansig yta på grund av den förstnämnda mikrostrukturen.

Lämplig rengöringsrutin bestäms av flera faktorer, och bästa praxis är att diskutera dessa behov med en specialiserad golvinstallatör och hartstillverkare som en del av specifikationsprocessen och vid behov utföra lokala rengöringsförsök på icke-synliga områden innan man behandlar hela ytan.

Mjuka eller medelstora borst rekommenderas

På samma sätt måste hänsyn tas till rengöringsutrustning och produkter som fungerar bäst för att säkerställa att hartsytor kan förbli hygieniska. Den traditionella skurborsten, eller mopp och hink, har ersatts av mekaniskt drivna maskiner med kuddar eller borstar. Tänk på valet av borststyvhet är avgörande för att balansera grundlig rengöring med att skydda golvets hållbarhet.

Sherwin-Williams experter rekommenderar generellt mjuka till medelhårda borstar, eftersom dessa fungerar bra på de flesta ytor. Bästa praxis är dock att endast använda borstar som följer profilen hos ett hartsgolv. Vid mycket grova system kan högtryckstvätt och eventuellt ångrengöring vara effektiva metoder för att ta bort smuts. Detta alternativ bör endast användas på hartsgolvsystem som har specificerats och installerats för att motstå sådana processer.

Sherwin-Williams har utformt en rad hartsprodukter för golv- och underhållsrengöring med naturliga och ekologiskt sunda ingredienser, som inte innehåller frätande alkalier, skadliga lösningsmedel eller aggressiva biocider. De är säkra att använda och har en överlägsen miljöprofil. Att välja rätt rengöringsmaterial för ditt golv kan hjälpa till att bryta ner smutsen avsevärt och lyfta den från golvytan, förutsatt att den appliceras på rätt sätt och får verka på ytan under en rekommenderad period innan den tvättas bort.

Motståndskraftig mot angrepp från sockerarter och syror

Stor noggrannhet måste vidtas för att säkerställa att rätt golvsystem väljs då det kommer till rengöringskemikalier och driftkemikalier såsom restsocker, särskilt inom livsmedels- och dryckesindustrin. Sockerarter och syror kan verka mycket frätande på epoxigolv om rengöringen inte sker regelbundet. På samma sätt kan fabriker som har en Clean-In-Place-rutin där rengöring av interiörutrustning och beslag med frätande syror och läsk ingår tvätta med varmt vatten då det annars kan ha en långsiktigt negativ påverkan på epoxigolvsystem. I det här fallet ger polyuretanhartsbaserade system ett bättre långsiktigt skydd och  FasTop™-golvsortimentet från Sherwin-Williams, såsom FasTop TG69 och FasTop RS69, ger den bästa prestandan när det gäller kemikaliebeständighet, hygien, rengöringsbarhet och halkbeständighet.

FasTop produktsortiment erbjuder flera hygienfördelar

FasTop, internationellt HACCP-certifierade, livsmedelssäkra serien med polyuretanmassa för plastgolv från Sherwin-Williams, erbjuder betydande (och i vissa fall unika) fördelar för livsmedels- och dryckestillverkare. Ryggraden i dess polymerkemi består av naturliga hartser som utvunnits ur växtkällor samt syntetiska hartser med Campden BRI-certifiering för fläckfria egenskaper och HACCP Internationals validering för livsmedelssäkerhet. Nyligen blev FasTop-serien tillgänglig i ett nytt innovativt förpackningskoncept där hartskomponenterna levereras i påsar istället för hinkar, vilket bidrar till en renare arbetsplats och minskar mängden avfall som genereras i installationsfasen. Påsarna innehåller mindre än en femtedel av vikten plast som tidigare använts för plasthinkar till denna produkt. Det innebär att dubbelt så mycket produkt kan levereras på varje pall. De tomma påsarna tar upp 40 gånger mindre utrymme jämfört med begagnade hinkar. Det innebär minskat avfall från förpackningar, vilket gör avfallshanteringen mer ekonomisk.

Den här typen av hållbarhets- och säkerhetsmöjligheter bidrar till en kombination av andra funktioner som påverkar installations- och servicefaserna och dess livscykel positivt. Det branschledande sortimentet har utformats för att möjliggöra installation i en enda applicering som härdar på några timmar med den ovan nämnda innovativa och hållbara cementbaserade uretanhartsteknologin. Det långsiktiga skyddet som det ger är förankrat i sina självtätande, självutjämnande och halkbeständiga egenskaper med tolerans mot ångrengöring, kokande vatten och processvätskor upp till 120°C och ner till -40°C för frystemperaturer.

Försedd med en rad valfria primers och topplacker, som ytterligare förbättrar förmågan att anpassa systemen till olika tekniska och estetiska krav, är FasTop-lösningarna idealiska för användning i ett brett spektrum av industrier, från livsmedels- och dryckesberedningar, bearbetnings- och hanteringslokaler till läkemedel och kemiska anläggningar samt bearbetning för tunga anläggningar och trafikområden.

För expertråd kring optimala golvlösningar för din mat- och dryckesanläggning, eller rengöring av ditt hartsgolv, kontakta Sherwin-Williams team idag.

 


Färgresurser

Upptäck golvpaletter, sammanställda interiörer och färgtrender.

LÄS MER

Produktvisning

Läs mer om våra innovativa ytbehandlingar för en mängd olika branscher.

HITTA ETT FÄRGSYSTEM

Prata med oss

Vi diskuterar gärna dina behov av hållbara hartsbaserade golvsytbehandling.

KONTAKTA OSS
Åter till början