Vägen till lösningsmedelsfria färger och beläggningar börjar här

Hållbarhet måste handla om så mycket mer än att kryssa för ESG-rutan (miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning) om vi ska lyckas tackla klimatkrisen. Malcolm Morris, teknisk chef på Sherwin-Williams, tycker att det är viktigt hur företaget leder utvecklingen mot låga halter av flyktiga organiska ämnen i färger och golvbeläggningar.

Gröna byggnader

Under november riktades världens blickar mot  FN:s klimatkonferens om klimatförändringarna (COP27), som ägde rum i Sharm El Sheikh i Egypten. Det är uppenbart att världens länder måste ta sitt ansvar för minskade koldioxidutsläpp och även om regeringsledda strategier och mål är viktiga, måste varje företag i färg- och ytbehandlingssektorn också dra sitt strå till stacken för att ambitionerna ska kunna förverkligas.

Banar väg för lösningsmedelsfria produkter

Tillverkningsföretagen bör vara väl medvetna om att strålkastarljuset riktas på dem beträffande hållbar utveckling och att slutanvändarna allt mer intresserar sig för tillverkarnas miljövänliga metoder och prioriterar dessa initiativ vid val av leverantörer inom färg- och ytbehandlingar.

Det borde därför inte vara någon överraskning att Sherwin-Williams tillverkar hållbara ytbehandlingsprodukter som håller länge, stödjer en lång livscykel och inte behöver bytas ut. Vi är också fast beslutna om att utnyttja vår kompetens för att skynda på användningen av färger och ytbehandlingar med låg halt av eller utan flyktiga organiska ämnen.

I allt från produktionsnläggningar till försäljningsställen satsar Sherwin-Williams på hållbarhetsinitiativ som utgår från kundernas och samhällets behov. Vi arbetar aktivt med utveckling av beläggningar som minskar utsläppen, och är samtidigt måna om att produkterna ska kunna användas utan att köparen drabbas av orimliga kostnader.

Sätta ribban för en hållbar utveckling

Produktutveckling är dock bara en del av denna ytterst viktiga process för Sherwin-Williams, Vi har åtagit sig att leda utvecklingen genom att bidra i framtagning, utformning och finslipning av branschstandarder. Vare sig det gäller miljöcertifieringssystemet LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) eller BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) är vi alltid noga med att tillgodose miljöstandarder och miljöbestämmelser.

Detta innebär också samarbete med andra aktörer i branschen, såsom branschorganisationer och myndigheter. Det finns uppenbara miljöfördelar med att införa strategier för minskning av VOC-halter, men vi måste också se till att färg- och beläggningsindustrin kan verka på ett tillfredsställande sätt inom ramen för ny lagstiftning. Jag representerar mitt företag i olika branschorganisationer, inklusive  British Coatings Federations High Performance Coatings Group som ordförande, en uppgift som jag även har i CEPE:s Protective Coatings Technical Committee och PC Sector Group, i syfte att åstadkomma detta.

Vår framgångssaga med låga VOC-halter

Sherwin Williams är inte ensamma om att strikt följa Direktivet om utsläpp av lösningsmedel, det viktigaste policydokumentet för utsläppsminskning av flyktiga organiska föreningar. Vi ligger dock i framkant när det gäller lösningsmedelsfria korrosionsskydd och kemiskt resistenta foder, t.ex. Dura-Plate® SW-501.

Dura-Plate® SW-501 är ett utmärkt exempel på produkter utan flyktiga organiska ämnen och har använts under en längre tid med goda resultat inom specialiserade havsbaserade energitillämpningar liksom inom sjöfart, men rekommenderas också nu för flera vanliga korrosionsskyddsapplikationer.

På liknande sätt är FIRETEX® FX6002 ett snabbtorkande passivt brandskyddsmaterial (PFP) som ersätter traditionella lösningsmedelsbaserade material och ger minskade VOC-utsläpp med 24 g/l för FX6002 jämfört med 272 g/l för lösningsmedelsbaserade FX2003. Detta förhållande är särskilt betydelsefullt då dessa produkter vanligtvis appliceras som relativt tjock film om man jämför med ”vanliga” färger såsom dekorativa eller korrosionsskyddande system. Produkten kan appliceras på bara en timme, och ger en mycket hållbar och estetiskt tilltalande yta, vilket sparar kostnader för produktionstider och reparationsarbeten och ger längre hållbarhet. 

Betydande förbättringar har också gjorts för att öka golvbeläggningars bidrag till en hållbar utveckling. Tidigare har de flesta golvbeläggningar varit petroleum- eller oljebaserade med höga halter av flyktiga organisa ämnen, men idag finns produkter som baseras på naturliga råmaterial. Sherwin-Williams FasTop och SofTop högkvalitativa hartssystem har sammansättningar utan lösningsmedel och som baseras på naturliga växtbaserade oljor. Produkternas egenskaper har verifierats med hjälp av miljövarudeklarationer, vilket signalerar tillverkarens engageman för mätning och minskning av produkternas miljöpåverkan och ger en transparent bild av materialets totala effekt och påverkan. 

Lösningsmedelsfria beläggningar i framtiden

Lösningsmedelsbaserade färger och beläggningar kommer helt klart att finnas kvar under den närmaste framtiden i vissa marknadssektorer för korrosionsskydd och passiva brandskydd, inte minst mot bakgrund av upplevda kostnader.  Den här insikten har gjort att många har en konservativ inställning till teknikförändring, speciellt om den nya tekniken medför initialkostnader för slutanvändaren för material, ny appliceringsutrustning eller förändringar av deras torkningsanläggningar.

Denna inställning har dock börjat förändras hos mer värderingsstyrda slutanvändare, som inser att det kan vara värt en liten extra kostnad att mildra effekterna av våra handlingar på planeten och ge företaget den trovärdighet som krävs inom miljöområdet och som marknaden nu börjar förutsätta.

 

Åter till början